Tort reforma - serbski przysmak świąteczny

Tort reforma - serbski przysmak świąteczny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Serbski tort czekoladowy o wdzięcznej nazwie reforma.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Serbski tort o wdzięcznej nazwie "reforma" to bogaty, wielowarstwowy orzechowy biszkopt z kremowym nadzieniem czekoladowym. W Serbii Reforma Torta przygotowuje się go na Boże Narodzenie oraz Wielkanoc.

Składniki

  • Biszkopt orzechowy:

  • 10 dużych białek jaj (Mrożenie żółtek - jak zamrozić żółtka jajek?)

  • pół kg cukru

  • 300 g orzechów włoskich (zmielone, nie posiekane)

  • 2 łyżki bułki tartej

  •  

  • Krem czekoladowy:

  • 230 g posiekanej czekolady deserowej

  • 50 gram posiekanej czekolady gorzkiej

  • 450 g miękkiego masła

  • 5 dużych białek jaj

  • 1 szklanka cukru

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z białek ubijamy sztywną pianę, następnie powoli cukier i nadal mieszamy. Zmielone włoskie orzechy mieszamy z tarta bułką, dodajemy do piany i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery równe porcje.

  • Ścianki czterech podłużnych blaszek (ok. 22 cm) smarujemy cienko masłem , a dno wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do nich ciasto i pieczemy je w temperaturze 180 stopni C, przez ok. 10 min, do momentu kiedy krawędzie ciasta zaczną się zabarwiać na złoto. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w blaszkach ok. 3 min do przestygnięcia.

  • Wyjmujemy ciasto z blaszki. Kiedy całkowicie wystygnie przecinamy je wzdłuż na cieniutkie placki, których potrzebujemy 8 szt.

  • Aby przygotować masę, należy rozpuścić czekoladę, a następnie schłodzić ją do temperatury pokojowej. W dużej misce ubijamy masło na niskich obrotach miksera przez 2 minuty, następnie na średnich przez 3 minuty i na końcu na wysokich przez 5 minut. Białka i cukier ubij na parze. Do masła dodać po prochu rozpuszczoną czekoladę, a następnie białka. Dokładnie wymieszać.

  • Blacki biszkoptowe przekładamy warstwami masy. Na wierzch wylewamy resztę masy. Można udekorować orzechami.

Ocena: 3,7