Zupa fasolowa - przepis na treściwą fasolówkę na wędzonce
Sorbet malinowy - przepis na orzeźwiający deser

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Sorbet malinowy można polać sosem waniliowym ze słodkiej śmietanki, udekorować bitą śmietaną
Ocena: 4,5
Poziom: ŚREDNI
Czas: 210 MINUT
Porcja dla: 3 OSÓB
Sorbet z malin to doskonały lekki deser, zwłaszcza na upalne lato. Chłodzi i orzeźwia, a w dodatku jest niskokaloryczny. Proponujemy przepis na domowy sorbet ze świeżych malin.
Składniki
ok. 0,5 kg świeżych malin
2-3 łyżki cukru (z cukru można zrezygnować)
sok z 0,5 cytryny
listki świeżej mięty lub melisy (do dekoracji deseru)
0,5 szkl. soku malinowego
Przygotowanie krok po kroku:
Maliny starannie przebieramy, płuczemy i osuszamy.
Następnie miksujemy i przecieramy przez sito, pozbywając się w ten sposób pestek.
Dodajemy cukier, sok malinowy i całość ponownie miksujemy.
Do malinowej masy dodajemy sok z cytryny, do smaku.
Sorbetową masę wkładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki.
Po upływie około pół godz. wyjmujemy, miksujemy i znów wkładamy do zamrażalnika (czynność możemy powtórzyć, dzięki czemu nie powstaną lodowe grudki).
Sorbet powinien być gotowy po upływie ok. 3 godz. Deser dekorujemy listkami mięty lub melisy.