Sękacz z tortownicy - sprawdzony przepis na sękacz pieczony w piekarniku

Sękacz z tortownicy - sprawdzony przepis na sękacz pieczony w piekarniku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sękacz z tortownicy jest tak samo smaczny, jak ten wyrabiany tradycyjną metodą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sękacz tradycyjnie wypiekany jest na specjalnym rożnie. Można go jednak przygotować w domu, w tortownicy. Ale lojalnie ostrzegamy - wymaga sporo cierpliwości, bo każda warstwę trzeba zapiekać oddzielnie. Jednak jeśli masz sporo czasu - warto, bo wychodzi przepyszny.

Składniki

  • 250 g masła

  • 1 szklanka cukru

  • 3/4 mąki krupczatki

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 6 jajek

  • 50 g mielonych migdałów

  • 1 łyżka rumu

  • 1 esencja waniliowa

  • 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło utrzeć z cukrem. Gdy będzie puszyste dodawać stopniowo po 1 żółtku, rum, migdały, esencję waniliową i mąki. Cały czas ucierać. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać delikatnie z ciastem.

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i na jej dnie rozprowadzić równomiernie 2 łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika na 5 min.

  • Gdy warstwa się zrumieni wyjąć blaszkę z piekarnika i na warstwie sękacza rozprowadzić kolejne 2 łyżki ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika na 5 min. Czynność powtarzać, aż zużyjemy całe ciasto.

  • Gdy ciasto będzie upieczone wyjąć z piekarnika i dopiero po całkowitym wystygnięciu zdjąć tortownicę.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 1