Rolada kokosowo-czekoladowa czyli zrolowane BOUNTY bez pieczenia

Rolada kokosowo-czekoladowa czyli zrolowane BOUNTY bez pieczenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolada Bounty to pyszny i łatwy w przygotowaniu deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Ta rolada zachwyci i domowników i gości. Takie zrolowane, samodzielnie przygotowane BOUNTY jest mocno kokosowe, pysznie czekoladowe i nie wymaga pieczenia. Hit na imprezę i do popołudniowej kawy.

Składniki

  • 300g herbatników

  • 2 łyżeczki kakao

  • 1/2 szklanki drobnego cukru

  • 2 szklanki wiórków kokosowych

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 150 g masła

  • gorąca woda

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Gdy zaczną mocno pachnieć przełożyć do miski, dodać cukier puder oraz masło (bez 1 łyżki), wymieszać i dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

  • Cukier zalać gorąca wodą w takiej ilości, aby go całkowicie zakryła i mieszać aż się całkowicie rozpuści i powstanie gęsty syrop.

  • Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać dokładnie z kakao, dodać łyżkę masła i syrop cukrowy, zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1/2 cm.

  • Rozwałkowane ciasto posmarować masą kokosową i zwinąć w roladę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 3h.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9