Revani - tureckie ciasto biszkoptowe z pomarańczową nutą

2021-03-29
Revani
Autor: Shutterstock Revani to ciasto biszkoptowe z dodatkiem kaszy manny
łatwy
30 min
4

Revani to pyszne, nasączone alkoholowym ponczem ciasto z kaszą manną. Tradycyjnie przygotowywane Turcji i Grecji w okresie okołonoworocznym. Podaj je z lodami waniliowymi - smakuje nieziemsko.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • kostka masła0,
  • 5 szklanki cukru
  • 1 opakowaniu cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki kaszy manny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki migdałów pokrojonych w słupki
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego
  •  
  • Do nasączenia:
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki metaxy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • MAsło ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
  • Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kaszę mannę.
  • Chwilę miksujemy na najniższych obrotach, na koniec dodajemy skórkę i sok z pomarańczy.
  • Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy 50 min w temperaturze 170 st. C.
  • Wszystkie składniki ponczu wymieszaj i zagotuj, ciasto nasącz od razu po wyjęciu z piekarnika.