Przekładaniec drożdżowy z owocami i bakaliami

Przekładaniec drożdżowy z owocami i bakaliami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przekładaniec drożdżowy z owocami i bakaliami można przygotować z dowolnymi dodatkami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pyszne ciasto drożdżowe z dodatkami, które zazwyczaj są w domu. Dodatki do ciasta można zmieniać, w zależności od zawartości spiżarni, choć w tym zestawieniu smakuje znakomicie.

Składniki

  • Ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 1 szklanka mleka

  • 3 żółtka

  • 30 g drożdży

  • 100 g cukru

  • 100 g margaryny

  • szczypta soli

  •  

  • Masa:

  • 3 łyżki konfitury wiśniowej

  • 3 łyżki konfitury z agrestu

  • 3 gruszki z kompotu

  • 100 g rodzynek

  • 100 g smażonej skórki pomarańczowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać tyle mąki, aby rozczyn miał gęstość śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.

  • Żółtka ubić z cukrem na parze i wmieszać z wyrośniętym rozczynem, dodać resztę mąki, posolić i dokładnie wyrobić.

  • Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać aż ciasto będzie samo odchodzić od ręki.

  • Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

  • Gdy ciasto podwójnie zwiększy objętość podzielić je na 3 części i każdą rozwałkować na grubość 1 cm.

  • Tortownice wysmarować tłuszczem i ułożyć w niej warstwę ciasta, a na niej rozłożyć połowę konfitur, pokrojonych gruszek i bakalii.

  • Przykryć warstwą ciasta, przełożyć bakaliami i znów przykryć. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  • Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, piec 40 min w temperaturze 180 st. C.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5