Półkrucha rolada z nadzieniem marcepanowym - smaczne i łatwe ciasto

Półkrucha rolada z nadzieniem marcepanowym - smaczne i łatwe ciasto

Autor Zdjęcia: Shutterstock

To pyszne ciasto nie jest trudne w przygotowaniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Szybki i bardzo smaczny deser dla rodziny: półkruche ciasto i pyszne marcepanowe wnętrze. Ciasto jest puszyste i neutralne w smaku, tworząc znakomite tło dla słodkiego i aromatycznego marcepanu.

Składniki

  • 20 g drożdży

  • 250 g mąki

  • 1/3 szklanki mleka

  • 3 łyżki cukru

  • 2 żółtka

  • 80 g roztopionego masła

  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 200 g marcepanu

  • 50 g gorzkiej czekolady

  • mielone migdały

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i odstawić. Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać zaczyn, mąkę i masło.

  • Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny, po czym ponownie wyrobić dodając przyprawę do piernika.

  • Ciasto rozwałkować dość cienko na kształt prostokąta, tak samo rozwałkować marcepan.

  • Marcepan wyłożyć na ciasto i ciasno zwinąć. Zlepić boki rolady.

  • Piec ok 50 min w temperaturze 160 st.C. Wierzch polać roztopioną czekolada i posypać mielonymi migdałami.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0