Placki czereśniowe - słodka przekąska [łatwy przepis]

2021-03-29
placki-czeresniowe-slodka-przekaska-latwy-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Placki czereśniowe można podać na śniadanie, ale też na kolację
łatwy
20 min
4

Czereśnie zwyczajowo jemy surowe, ale można z nich przyrządzić również smakowite placuszki, desery i wypieki. Placki czereśniowe przygotujesz w mgnieniu oka, dlatego to świetny pomysł na przekąskę w oparciu o świeże, sezonowe owoce.

SKŁADNIKI

  • 35 dag mąki
  • 0,5 l kefiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wydrylowane czereśnie
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czereśnie wydrylować, czyli pozbawić pestek.
  • Z mąki, proszku do pieczenia, kefiru i jajka należy utrzeć puszystą masę, po czym dodać do niej wydrążone owoce.
  • Całość smażymy na głębokim oleju do zarumienienia.
  • Placki najlepiej podawać posypane cukrem pudrem.