Panna cotta z malinami

Panna cotta z malinami

Autor Zdjęcia: photos.com

Panna cotta z sosem malinowym - włoski deser, który rozpływa się w ustach 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Jak zrobić deser panna cotta? Przepis jest bardzo prosty. Trzeba tylko mieć dobrą śmietanę kremówkę, mleko i żelatynę. Do panna cotty świetnie pasuje malinowy sos. W sezonie możesz zrobić go samodzielnie. Oto sposób przygotowania. 

Składniki

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • Laska wanilii

  • 250 ml śmietany kremówki

  • 250 ml mleka

  • 80 g cukru

  • Łyżka rumu i białego wina (w wersji dla dzieci te 2 składniki odpuszczamy)

  • Maliny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zalej żelatynę dwiema łyżkami wody.

  • Z laski wanilii wyskrob ziarenka, dodaj je do mleka, śmietanki oraz cukru. Możesz jeszcze dodać pół laski wanilii, a następnie alkohol, po czym całość zagotuj.

  • Po zdjęciu z ognia, dolej żelatynę i wymieszaj. 

  • Po wszystkim przelej pannę cottę do foremek, które po ostygnięciu należy włożyć do lodówki.

  • Przed samym podaniem ugotuj maliny z odrobiną cukru i polej nimi wyjęty z foremek deser.

Ocena: 0