Zupa pieczarkowa: przepis babci na najlepszą zupę
Pączki z lukrem i białą czekoladą: przepis na karnawałowy przysmak [WIDEO]
![Pączki z lukrem i białą czekoladą: przepis na karnawałowy przysmak [WIDEO]](https://cdn10.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/13764/paczki-z-lukrem-i-biala-czekolada.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pączki z lukrem i białą czekoladą - raj dla podniebienia!
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Pączki z lukrem i białą czekoladą to domowa wariacja na temat tradycyjnych pączków - pulchnych ciastek drożdżowych wykonanych z mąki pszennej, smażonych w głębokim tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Należy pamiętać, że nawet najlepiej wykonane są bardzo kaloryczne i niezdrowe, ale i... tak pyszne, że w karnawale nie sposób po nie nie sięgnąć!
Składniki
0,5 kg mąki pszennej
4 dag drożdży
50 g cukru
200 ml ciepłego mleka
2 łyżki rozpuszczonego (ale nie gorącego) masła
2 żółtka
1 białko
szczypta soli
1 kieliszek alkoholu (np. rumu)
20 dag konfitury wiśniowej
1 l oleju
cukier puder
Przygotowanie krok po kroku:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, następnie połączyć z ciepłym mlekiem i łyżką mąki.
Mąkę przesiać do miski, dodać przygotowany rozczyn. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone masło, żółtka, sól i alkohol.
Wyrobić ciasto na gładką masę.
Odstawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
Stolnicę posypać mąką, wyłożyć na nią ciasto i powygniatać przez ok. 3 minuty.
Ciasto rozpłaszczyć na placek o wysokości ok. 2 cm, szklanką o średnicy ok. 6,5 cm powycinać kółka.
Krążki rozłożyć na stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Wyrośnięte pączki włożyć do nagrzanego oleju i smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony; pączki nie powinny się zbyt szybko rumienić, bo w środku pozostaną surowe.
Pączki po wyłowieniu przełożyć na papierowe ręczniki.
Ostudzone pączki nadziewać wiśniową konfiturą wciskając głęboko końcówkę szprycy i wciskając odpowiednią ilość nadzienia.
Przygotować lukier: do białka dodać cukier puder, cały czas go ubijając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Pączki moczyć w lukrze, gdy będą jeszcze ciepłe (wtedy lukier ładnie się rozprowadzi). Jeśli nie chcemy robić lukru, pączki możemy poprószyć cukrem pudrem.
Czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i posypać nią polukrowane pączki.
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe
Zobacz wideo: jak smażyć pączki?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska