Limonkowy bananowiec z twarogiem - pyszny deser, który pokocha cała rodzina

Twarogowy bananowiec z limonkami - pyszny deser, który pokocha cała rodzina
Autor: Shutterstock Twarogowy bananowiec z limonkami to wersja chlebka bananowego o orzeźwiającym aromacie cytrusów.
łatwy
20 min
4

Limonkowy bananowiec to idealny deser na co dzień. Nie wymaga dużo pracy, nie jest czasochłonny, ani drogi, za to smakuje znakomicie. Można do niego wykorzystać mocno dojrzałe banany. Warto zmniejszyć w tedy nieco ilość cukru, bo przejrzałe banany są bardzo słodkie. Dodatek limonki sprawia, ze ciasto nie jest mdłe, a twaróg dodaje mu wilgoci.

SKŁADNIKI

  • 3 banany
  • 1 szklanka mąki
  • 1 kostka twarogu
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
  • 1 łyżka soku z limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 2 banany rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z limonki.
  • Mąkę wymieszać z z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodać cukier i skórkę z limonki.
  • W zagłębienie w mace wbić jajko, dodać twaróg i rozgniecionego banana, składniki dokładnie wymieszać.
  • Pozostałego banana obrać i pokroić w plastry.
  • Małą tortownice (18-20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć plasterki banana i zalać ciastem.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego do temperatury 180 st. C piekarnika i piec 45 min.
  • Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut. Następnie wyjąc z tortownicy i pozostawić do wystygnięcia na kratce.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej