Magiczne ciasto egg nog nie tylko na święta

Magiczne ciasto egg nog nie tylko na święta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto Egg Nog można posypać przed upieczeniem odrobina maku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Ciasto egg nogg to deser niezwykły. Z jednej warstwy masy w trakcie pieczenia i schładzania tworzą się dwie - chrupkie ciastko i aksamitny krem. Magia? Możliwe! W końcu Święta to czas cudów.

Składniki

  • 2 szklanki schłodzonego likieru egg nog

  • 3 łyżki burbonu

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 4 duże jajka

  • mała szczypta winianu potasu (cream of tartar)

  • 1,5 szklanki cukru pudru

  • 1/2 szklanki roztopionego i schłodzonego masła

  • 1 szklanka mąki

  • 1 cała gałka muszkatołowa

  • masło do posmarowania blachy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Egg nog wlać do miski i podgrzewać w kuchence mikrofalowej (na średniej mocy) przez ok 75 sekund, co 15 sekund mieszając. Następnie dodaj burbon i wanilię i dobrze wymieszaj.

  • Do białek jaj dodać winian potasu i ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Odstawić.

  • Żółtka utrzyj z cukrem aż zbieleją, po czym dodaj roztopione masło i dokładnie zmiksuj, aż powstanie jednolita masa.

  • Do żółtkowej masy dodawaj po trochu mąkę, cały czas miksując. Gdy składniki się połączą zmniejsz obroty miksera i wlej małym strumieniem egg nog  z burbonem i wanilią. Ciasto powinno być rzadkie.

  • Za pomocą szpatułki przekładaj po trochu ubitego białka do masy żółtkowej i delikatnie wymieszaj, czynność powtarzaj, aż cała piana znajdzie się w cieście. Masa powinna być nadal rzadka z kilkoma "kawałkami" ubitych białek.

  • Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem blaszki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st.C. Piecz około 50 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia w blaszce na około 3 godziny.

  • Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem i świeżo startą gałka muszkatołową.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3