Rewelacyjny kokosowiec z bezą na duże i małe uroczystości

2021-03-29
kokosowiec z bezą
Autor: Shutterstock Kokosowiec z bezą to pyszne ciasto, które polubi każdy.
łatwy
60 min
4

Kokosowiec z bezą to rozkosz dla podniebienia: delikatny spód, lekko wilgotna kokosowa masa i delikatna, słodka beza tworzą harmonijne połączenie delikatnie przełamane kwaskowym smakiem owocowej marmolady.

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki marmolady wieloowocowej
  •  
  • Masa kokosowa:
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 1/2 kostki masła
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 6 łyżek mleka
  •  
  • Beza:
  • 3 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować masę kokosową: cukier rozpuścić w roztopionym maśle, dodać mleko i wiórki kokosowe, zagotować cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
  • Masło utrzeć z cukrem i pojedynczo dodawanymi żółtkami, dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta, delikatnie połączyć.
  • Do wysmarowanej tłuszczem tortownicy wylać 2/3 ciasta. Upiec w temperaturze 190 st. C. przez ok. 30 min. Wyjąć posmarować wierzch marmoladą.
  • Masę kokosową wymieszać z resztą ciasta i wyłożyć na wierzch placka. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 15 min w temperaturze 200 st. C.
  • Białka na beze ubić z cukrem pudrem na sztywno. Szpryca wycisnąć beziki na wierzch ciasta. Piec jeszcze 15 min.