Rewelacyjny kokosowiec z bezą na duże i małe uroczystości

Rewelacyjny kokosowiec z bezą na duże i małe uroczystości

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kokosowiec z bezą to pyszne ciasto, które polubi każdy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kokosowiec z bezą to rozkosz dla podniebienia: delikatny spód, lekko wilgotna kokosowa masa i delikatna, słodka beza tworzą harmonijne połączenie delikatnie przełamane kwaskowym smakiem owocowej marmolady.

Składniki

  • Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 4 jajka

  • 1 kostka masła

  • 1 szklanka cukru

  • 1/3 szklanki mleka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 łyżki marmolady wieloowocowej

  •  

  • Masa kokosowa:

  • 250 g wiórków kokosowych

  • 1/2 kostki masła

  • 1 niepełna szklanka cukru

  • 6 łyżek mleka

  •  

  • Beza:

  • 3 białka

  • 4 łyżki cukru pudru

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować masę kokosową: cukier rozpuścić w roztopionym maśle, dodać mleko i wiórki kokosowe, zagotować cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia.

  • Masło utrzeć z cukrem i pojedynczo dodawanymi żółtkami, dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta, delikatnie połączyć.

  • Do wysmarowanej tłuszczem tortownicy wylać 2/3 ciasta. Upiec w temperaturze 190 st. C. przez ok. 30 min. Wyjąć posmarować wierzch marmoladą.

  • Masę kokosową wymieszać z resztą ciasta i wyłożyć na wierzch placka. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 15 min w temperaturze 200 st. C.

  • Białka na beze ubić z cukrem pudrem na sztywno. Szpryca wycisnąć beziki na wierzch ciasta. Piec jeszcze 15 min.

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0