Cruffins - pół croissanty, pół muffinki. Jak zrobić chrupkie i delikatne krufiny?

2021-03-29
Cruffiny
Autor: Shutterstock Cruffiny - kiedy rogalik spotyka babeczkę.
łatwy
60 min
4

Cruffiny to lekkie i chrupiące ciasteczka - połączenie delikatnego, drożdżowego ciasta z jakiego wypieka się croissanty z przyjemnym kształtem muffinek. Ciasteczka są kruche i maślane, po prostu pyszne. I, wbrew pozorom, nie są trudne w przygotowaniu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Jak u mamy! Przepisy na CIASTO DROŻDŻOWE >>>

SKŁADNIKI

  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 2/3 szklanki letniej wody
  • 300 g mąki
  • 50 g schłodzonego masła
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże i cukier rozpuść w letniej wodzie. Do rozczynu dodaj mąkę im schłodzone masło i miksuj, aż składniki się połączą. Ciasto jest gotowe, gdy oddziela się od ścian naczynia.
  • Gotowe ciasto przełóż do obsypanej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw na 45 min. Gdy ciasto wyrośnie podziel je na 4 równe części i każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 60 na 20 cm.
  • Każdy placek posmaruj masłem w temperaturze pokojowej. Każdy prostokąt przekrój na pół wzdłuż na dwa paski. Jeden pasek ściśle w rolkę, połóż na brzegu drugiego i też zwiń. Powstałą w ten sposób dość grubą rólkę ciasta przekrój na pół i każdą połowę zwiń w ślimak i umieść w wysmarowanej masłem foremce do muffinek.
  • Powtórz te czynności ze wszystkimi kawałkami ciasta, przykryj wypełnione ciastem foremki lnianą ściereczką i odstaw na 45 min do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 30 min. Cruffiny można podawać z odrobiną konfitury truskawkowej, kleksem kremu czekoladowego lub posypane cukrem pudrem.