Cruffins - pół croissanty, pół muffinki. Jak zrobić chrupkie i delikatne krufiny?

Cruffins - pół croissanty, pół muffinki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cruffiny - kiedy rogalik spotyka babeczkę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Cruffiny to lekkie i chrupiące ciasteczka - połączenie delikatnego, drożdżowego ciasta z jakiego wypieka się croissanty z przyjemnym kształtem muffinek. Ciasteczka są kruche i maślane, po prostu pyszne. I, wbrew pozorom, nie są trudne w przygotowaniu.

Składniki

  • 50 g cukru

  • 1 łyżeczka drożdży

  • 2/3 szklanki letniej wody

  • 300 g mąki

  • 50 g schłodzonego masła

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże i cukier rozpuść w letniej wodzie. Do rozczynu dodaj mąkę im schłodzone masło i miksuj, aż składniki się połączą. Ciasto jest gotowe, gdy oddziela się od ścian naczynia.

  • Gotowe ciasto przełóż do obsypanej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw na 45 min. Gdy ciasto wyrośnie podziel je na 4 równe części i każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 60 na 20 cm.

  • Każdy placek posmaruj masłem w temperaturze pokojowej. Każdy prostokąt przekrój na pół wzdłuż na dwa paski. Jeden pasek ściśle w rolkę, połóż na brzegu drugiego i też zwiń. Powstałą w ten sposób dość grubą rólkę ciasta przekrój na pół i każdą połowę zwiń w ślimak i umieść w wysmarowanej masłem foremce do muffinek.

  • Powtórz te czynności ze wszystkimi kawałkami ciasta, przykryj wypełnione ciastem foremki lnianą ściereczką i odstaw na 45 min do wyrośnięcia.

  • Wyrośnięte ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 30 min. Cruffiny można podawać z odrobiną konfitury truskawkowej, kleksem kremu czekoladowego lub posypane cukrem pudrem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0