Ciasto owsiane z daktylami i pomarańczami

Ciasto owsiane z daktylami i pomarańczami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto owsiane z sosem z daktyli i pomarańczy jest przpyszne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasto z daktylami i pomarańczami przygotowujemy bez białej mąki. Zamiast niej używamy mąki razowej i płatków owsianych. Daktyle nadają deserowi słodki smak, a pomarańcza razem ze skórką gwarantuje orzeźwiającą, cytrusową nutkę.

Składniki

  • Masa:

  • 0,5 kg suszonych

  • 1 pomarańcza

  •  

  • Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej

  • 4 szklanki płatków owsianych

  • 1,5 kostki masła

  • 1 jajko

  • 2 łyżki miodu

  •  

  • Dekoracja:

  • plasterki pomarańczy

  • przezroczysta galaretka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomarańczę dokładnie umyj i sparz. Pokrój razem ze skórką w drobną kostkę.

  • Daktyle pokrój drobno. Włóż do rondla razem z pomarańczą, zalej połowa szklanki wody i gotuj 20 minut na małym ogniu.

  • Następnie wystudź sos i zmiksuj na gładko.

  • Składniki ciasta wymieszaj i zagnieć. Ciasto podziel na pół, obie części rozwałkuj do wielkości blachy.

  • Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem, ułóż na niej jedną część ciasta i ugnieć.

  • Wyłóż sos daktylowo-pomarańczowy i przykryj drugą warstwą ciasta.

  • Piecz 30 minut w 200 st. C. Wystudź.

  • Wierzch ciasta udekoruj plastrami pomarańczy i przezroczystą galaretką.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0