Pączki hiszpańskie - aromatyczne oponki z anyżkową nutą
Ciasto owsiane z daktylami i pomarańczami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ciasto owsiane z sosem z daktyli i pomarańczy jest przpyszne.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Ciasto z daktylami i pomarańczami przygotowujemy bez białej mąki. Zamiast niej używamy mąki razowej i płatków owsianych. Daktyle nadają deserowi słodki smak, a pomarańcza razem ze skórką gwarantuje orzeźwiającą, cytrusową nutkę.
Składniki
Masa:
0,5 kg suszonych
1 pomarańcza
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej razowej
4 szklanki płatków owsianych
1,5 kostki masła
1 jajko
2 łyżki miodu
Dekoracja:
plasterki pomarańczy
przezroczysta galaretka
Przygotowanie krok po kroku:
Pomarańczę dokładnie umyj i sparz. Pokrój razem ze skórką w drobną kostkę.
Daktyle pokrój drobno. Włóż do rondla razem z pomarańczą, zalej połowa szklanki wody i gotuj 20 minut na małym ogniu.
Następnie wystudź sos i zmiksuj na gładko.
Składniki ciasta wymieszaj i zagnieć. Ciasto podziel na pół, obie części rozwałkuj do wielkości blachy.
Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem, ułóż na niej jedną część ciasta i ugnieć.
Wyłóż sos daktylowo-pomarańczowy i przykryj drugą warstwą ciasta.
Piecz 30 minut w 200 st. C. Wystudź.
Wierzch ciasta udekoruj plastrami pomarańczy i przezroczystą galaretką.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska