Ciasto owsiane z daktylami i pomarańczami
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Ciasto z daktylami i pomarańczami przygotowujemy bez białej mąki. Zamiast niej używamy mąki razowej i płatków owsianych. Daktyle nadają deserowi słodki smak, a pomarańcza razem ze skórką gwarantuje orzeźwiającą, cytrusową nutkę.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Masa:
- 0,5 kg suszonych
- 1 pomarańcza
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 4 szklanki płatków owsianych
- 1,5 kostki masła
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- Dekoracja:
- plasterki pomarańczy
- przezroczysta galaretka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańczę dokładnie umyj i sparz. Pokrój razem ze skórką w drobną kostkę.
- Daktyle pokrój drobno. Włóż do rondla razem z pomarańczą, zalej połowa szklanki wody i gotuj 20 minut na małym ogniu.
- Następnie wystudź sos i zmiksuj na gładko.
- Składniki ciasta wymieszaj i zagnieć. Ciasto podziel na pół, obie części rozwałkuj do wielkości blachy.
- Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem, ułóż na niej jedną część ciasta i ugnieć.
- Wyłóż sos daktylowo-pomarańczowy i przykryj drugą warstwą ciasta.
- Piecz 30 minut w 200 st. C. Wystudź.
- Wierzch ciasta udekoruj plastrami pomarańczy i przezroczystą galaretką.