Ciasto lemoniadowe - pyszny deser z lemoniadą i waniliową pianką

Ciasto lemoniadowe - pyszny deser z lemoniadą i waniliową pianką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto lemoniadowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasto lemoniadowe to deser o orzeźwiającym smaku lemoniady. Nie jest trudny do przygotowania, a za to bardzo smaczny. Idealny placek na gorące, letnie dni. Choć zimą też go polecamy, jego smak przypomni upalne wakacje.

Składniki

  • 4 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 300 g mąki

  • 100 ml lemoniady pomarańczowej

  • 100 ml oleju słonecznikowego

  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

  • tłuszcz do wysmarowania blachy

  • cukier puder

  • cynamon w proszku

  •  

  • Masa:

  • 600 g śmietany 30%

  • 4 torebki zagęstnika do bitej śmietany

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 200 g bardzo gęstej kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. nie przerywając ucierania dodać po trochu lemoniadę i olej. Na koniec dodać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

  • Ciasto przełożyć do natłuszczonej blaszki i piec w temperaturze 200 st. C ok 20 min. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

  • Śmietanę 30 % ubić z dodatkiem zagęstnika, pod koniec ubijania dodać do niej kwaśną śmietanę i cukier. Masę śmietanowa rozłożyć równo na lemoniadowym spodzie.

  • Wierzch oprószyć cukrem pudrem. Schłodzić przed podaniem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5