Ciasto lemoniadowe - pyszny deser z lemoniadą
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Ciasto lemoniadowe to deser o orzeźwiającym smaku lemoniady. Nie jest trudny do przygotowania, a za to bardzo smaczny. Idealny placek na gorące, letnie dni. Choć zimą też go polecamy, jego smak przypomni upalne wakacje.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 300 g mąki
- 100 ml lemoniady pomarańczowej
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- cukier puder
- cynamon w proszku
- Masa:
- 600 g śmietany 30%
- 4 torebki zagęstnika do bitej śmietany
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g bardzo gęstej kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. nie przerywając ucierania dodać po trochu lemoniadę i olej. Na koniec dodać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej blaszki i piec w temperaturze 200 st. C ok 20 min. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
- Śmietanę 30 % ubić z dodatkiem zagęstnika, pod koniec ubijania dodać do niej kwaśną śmietanę i cukier. Masę śmietanowa rozłożyć równo na lemoniadowym spodzie.
- Wierzch oprószyć cukrem pudrem. Schłodzić przed podaniem.