Ciasto lemoniadowe - pyszny deser z lemoniadą

2021-03-29
Ciasto lemoniadowe
Autor: Shutterstock Ciasto lemoniadowe
łatwy
50 min
4

Ciasto lemoniadowe to deser o orzeźwiającym smaku lemoniady. Nie jest trudny do przygotowania, a za to bardzo smaczny. Idealny placek na gorące, letnie dni. Choć zimą też go polecamy, jego smak przypomni upalne wakacje.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g mąki
  • 100 ml lemoniady pomarańczowej
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • cukier puder
  • cynamon w proszku
  •  
  • Masa:
  • 600 g śmietany 30%
  • 4 torebki zagęstnika do bitej śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g bardzo gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. nie przerywając ucierania dodać po trochu lemoniadę i olej. Na koniec dodać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do natłuszczonej blaszki i piec w temperaturze 200 st. C ok 20 min. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
  • Śmietanę 30 % ubić z dodatkiem zagęstnika, pod koniec ubijania dodać do niej kwaśną śmietanę i cukier. Masę śmietanowa rozłożyć równo na lemoniadowym spodzie.
  • Wierzch oprószyć cukrem pudrem. Schłodzić przed podaniem.