Łopatka duszona z papryką i selerem - pyszny obiad dla rodziny w 30 minut
Ciasto lemoniadowe - pyszny deser z lemoniadą i waniliową pianką

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ciasto lemoniadowe
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 50 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Ciasto lemoniadowe to deser o orzeźwiającym smaku lemoniady. Nie jest trudny do przygotowania, a za to bardzo smaczny. Idealny placek na gorące, letnie dni. Choć zimą też go polecamy, jego smak przypomni upalne wakacje.
Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
300 g mąki
100 ml lemoniady pomarańczowej
100 ml oleju słonecznikowego
1 opakowanie proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania blachy
cukier puder
cynamon w proszku
Masa:
600 g śmietany 30%
4 torebki zagęstnika do bitej śmietany
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g bardzo gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
Przygotowanie krok po kroku:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. nie przerywając ucierania dodać po trochu lemoniadę i olej. Na koniec dodać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej blaszki i piec w temperaturze 200 st. C ok 20 min. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę 30 % ubić z dodatkiem zagęstnika, pod koniec ubijania dodać do niej kwaśną śmietanę i cukier. Masę śmietanowa rozłożyć równo na lemoniadowym spodzie.
Wierzch oprószyć cukrem pudrem. Schłodzić przed podaniem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska