Ekspresowe buraki: jak ugotować w 10 minut buraki do ćwikły i sałatki
Brzoskwiniowe ciastka z kruszonką

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Brzoskwiniowe ciastka z kruszonką rozpływają się w ustach.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 75 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Kruchutkie i delikatne ciasto francuskie z aksamitną masą budyniową, soczystymi brzoskwiniami i słodką kruszonką - te ciastka smakują znakomicie. Brzoskwiniowe ciastka z kruszonką mogą stanowić pyszny deser, przegryzkę do popołudniowej herbaty lub słodkie śniadanie.
Składniki
Ciasto:
1 kostka twarogu
1 opakowanie cukru wanilinowego
5 łyżek cukru
5 łyżek oleju
5 łyżek mleka
1 jajko
1 opakowanie proszku do pieczenia
300 g mąki
Kruszonka
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki masła
Nadzienie i polewa:
1 szklanka mleka
0,5 opakowania budyniu
4 brzoskwinie
1 żółtko
1 łyżka śmietany 30%
100 g cukru pudru
Przygotowanie krok po kroku:
Składniki ciasta utrzeć mikserem, w oddzielnym naczyniu utrzeć kruszonkę.
Ciasto rozwałkować i pokroić na 6 kwadratów o boku 15 cm. Budyń ugotować na mleku. Brzoskwinie obrać i pokroić.
Na każdy kwadrat ciasta położyć porcję budyniu i kawałek brzoskwini, rogi zagiąć do środka i posypać kruszonką.
Ułożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 min w temperaturze 200 St. C.
Na 5 minut przed końcem pieczenie wierzchy posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietanką.
Ciastka ozdobić lukrem przygotowanym z cukru pudru i 3 łyżek wody.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska