Sos chrzanowy z suszonymi morelami i migdałami - aromatyczny dodatek do mięs
Bombowe przekładane ciasto z musem brzoskwiniowym - pyszne i efektowne

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Bombowe ciasto z brzoskwiniami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 75 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Przekładane ciasto z musem brzoskwiniowym to może być hit wśród świątecznych słodkości. Jego przygotowanie wymaga co prawda nieco zachodu, ale efekt jest murowany. Zarówno smakowy, jak i wizualny. Serdecznie polecam.
Składniki
Biszkopt ciemny:
5 jaj
4 łyżki mąki
1 kopiasta łyżka kakao
5 łyżek cukru
szczypta soli
1 plaska łyżeczka sody
3 łyżki wody
Biszkopt jasny4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
szczypta soli
1 plaska łyżeczka sody
Mus brzoskwiniowy:
2 puszki brzoskwiń
7 łyżek żelatyny
Do nasączenia:
1 szklanka niezbyt mocnej herbaty
2 łyżki rumu
Przygotowanie krok po kroku:
Biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z sodą.
Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z białkami.
W wersji ciemnej razem z mąką dodać kakao.
Oba biszkopty przelać do wyłożonych papierem tortownic i średnicy ok. 22 cm.
Piec w temperaturze 180 st. C przez 35 min. Następnie wyłączyć piekarnik, ale pozostawić w nim ciasto na 20 min. (nie otwierać drzwiczek).
Biszkopty wyjąć z piekarnika i pozostawić w tortownicach do wystygnięcia.
Brzoskwinie wraz z sokiem zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Dodać do brzoskwiniowego musu i wymieszać. Odstawić do stężenia.
Gdy biszkopty całkowicie ostygną ostrożnie wyjąć je z tortownic i każdy z nich przekroić długim nożem lub nicią na dwa cienkie blaty.
Trzy blaty pozostawić w całości (dwa jasne i jeden ciemny), ostatni blat przekroić na pół.
Na spodzie położyć ciemny blat, a na nim jasny. Nasączyć ponczem.
Następnie na połowę ciasta wyłożyć połówkę ciemnego blatu (delikatnie o nasączyć), a na drugą połowę wyłożyć tężejący mus.
Następnie na warstwę musu położyć drugą połowę ciemnego blatu, resztę warstwy wypełniając musem. Wstawić do lodówki.
W pozostałym białym blacie wyciąć koło o średnicy 15 cm. Położyć go na wierzchu ciasta, nasączyć, a otwór w blacie wypełnić pozostałym musem.
Odstawić do całkowitego stężenia musu na kilka godzin.