Bombowe przekładane ciasto z musem brzoskwiniowym - pyszne i efektowne

Bombowe przekładane ciasto z musem brzoskwiniowym - pyszne i efektowne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bombowe ciasto z brzoskwiniami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 75 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przekładane ciasto z musem brzoskwiniowym to może być hit wśród świątecznych słodkości. Jego przygotowanie wymaga co prawda nieco zachodu, ale efekt jest murowany. Zarówno smakowy, jak i wizualny. Serdecznie polecam.

Składniki

  • Biszkopt ciemny:

  • 5 jaj

  • 4 łyżki mąki

  • 1 kopiasta łyżka kakao

  • 5 łyżek cukru

  • szczypta soli

  • 1 plaska łyżeczka sody

  • 3 łyżki wody


  • Biszkopt jasny

  • 4 jajka

  • 4 łyżki mąki

  • 4 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • 1 plaska łyżeczka sody

  •  

  • Mus brzoskwiniowy:

  • 2 puszki brzoskwiń

  • 7 łyżek żelatyny

  •  

  • Do nasączenia:

  • 1 szklanka niezbyt mocnej herbaty

  • 2 łyżki rumu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z sodą.

  • Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z białkami.

  • W wersji ciemnej razem z mąką dodać kakao.

  • Oba biszkopty przelać do wyłożonych papierem tortownic i średnicy ok. 22 cm.

  • Piec w temperaturze 180 st. C przez 35 min. Następnie wyłączyć piekarnik, ale pozostawić w nim ciasto na 20 min. (nie otwierać drzwiczek).

  • Biszkopty wyjąć z piekarnika i pozostawić w tortownicach do wystygnięcia.

  • Brzoskwinie wraz z sokiem zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Dodać do brzoskwiniowego musu i wymieszać. Odstawić do stężenia.

  • Gdy biszkopty całkowicie ostygną ostrożnie wyjąć je z tortownic i każdy z nich przekroić długim nożem lub nicią na dwa cienkie blaty.

  • Trzy blaty pozostawić w całości (dwa jasne i jeden ciemny), ostatni blat przekroić na pół.

  • Na spodzie położyć ciemny blat, a na nim jasny. Nasączyć ponczem.

  • Następnie na połowę ciasta wyłożyć połówkę ciemnego blatu (delikatnie o nasączyć), a na drugą połowę wyłożyć tężejący mus.

  • Następnie na warstwę musu położyć drugą połowę ciemnego blatu, resztę warstwy wypełniając musem. Wstawić do lodówki.

  • W pozostałym białym blacie wyciąć koło o średnicy 15 cm. Położyć go na wierzchu ciasta, nasączyć, a otwór w blacie wypełnić pozostałym musem. 

  • Odstawić do całkowitego stężenia musu na kilka godzin.

Ocena: 3,0
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.