Bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa z włoską bezą
2021-03-29
średni
60 min
4
Bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa to przepis na pyszny deser dla każdego małego alergika. Jak ją przygotować?
SKŁADNIKI
- Ciasto:
2 szklanki mąki kukurydzianej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki z tapioki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 całe jajko
- 100 g margaryny bez dodatku mleka
- Krem cytrynowy:
- 3 cytryny
- 1 pomarańcza
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 120g margaryny bez dodatku masła
- Beza włoska:
- 2 białka
- 3/4 szklanki cukru
- około 1/4 szklanki wody
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagniatamy gładkie, jednolite ciasto.
- Rozwałkujemy je na grubość 5 mm, a potem przenosimy za pomocą wałka na natłuszczoną i wysypaną mąką kukurydzianą formę do tarty.
- Formę wylepiamy dokładnie ciastem, dociskając brzegi, nakłuwamy widelcem spód ciasta i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut.
- W czasie gdy ciasto się piecze, dokładnie szorujemy owoce.
- Skórkę z jednej cytryny ocieramy na tarce o drobnych oczkach, a z pozostałych wyciskamy sok.
- Skórkę i sok z cytryn i pomarańczy wlewamy do rondla, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i żółtka. Mieszamy wszystko dokładnie za pomocą rózgi.
- Włącz palnik pod rondlem, nie przestając mieszać rózgą jego zawartości. Pod koniec gotowania dodajemy rozdrobnioną margarynę i gotujemy krem do momentu aż osiągnie konsystencję budyniu. Ugotowany krem studzimy i wylewamy na kruche ciasto.
- Do wysokiego naczynia wlewamy białka i miksujemy je ze szczyptą soli na sztywno.
- W małym rondlu z grubym dnem gotujemy syrop z cukru i wody. Kiedy zacznie gęstnieć, wlewamy go małym strumieniem do ubitych białek i miksujemy aż powstały puszysty krem całkowicie ostygnie.
- Przekładamy krem do szprycy i dekorujemy nim wierzch tarty.
- Ostatnim elementem przygotowania deseru jest opiekanie bezy włoskiej za pomocą palnika lub w piekarniku przy włączonej opcji grill.
- Jeśli korzystasz z drugiego rozwiązania, rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. i wstaw do niego tartę na kilka minut, aż beza się zrumieni.
- Gotową tartę wystudź i wstaw do lodówki, w której powinna spędzić przynajmniej godzinę przed podaniem.