Bananowiec z orzechami - bezglutenowe ciasto na oleju kokosowym
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Bananowce uzależniają. Ta wersja bananowca obłędnie pachnie cynamonem, jest chrupiąca od orzechów włoskich i nie zawiera rafinowanego cukru.
Przepis autorstwa Iny Rybarczyk. Pochodzi z książki "Łowcy smaków. Roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru", Wydawnictwo Rebis.
SKŁADNIKI
- Na keksówkę długości 21 cm:
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 100 g syropu daktylowego (albo klonowego ew. miodu)
- 50-75 g ksylitolu
- 75 ml oleju kokosowego
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 80 g mąki gryczanej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g skrobi z tapioki
- 1-1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1 szczypta soli
- 100 g orzechów włoskich uprażonych i grubo posiekanych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce wymieszać przesiane mąki, proszek do pieczenia, przyprawy i sól.
- W drugiej misce rozgnieść widelcem banany. Dodać syrop daktylowy, ksylitol, rozpuszczony olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i rum. Całość dokładnie wymieszać. Do masy bananowej dodać mielone siemię lniane i ponownie dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać.
- W misce zalać 1 łyżeczkę sody octem. Uzyskaną pianę wlać do masy i dokładnie wymieszać. Na koniec wrzucić orzechy włoskie i ponownie wymieszać.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180
o C (bez termoobiegu) około 50 minut. - Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, zostawić w keksówce na 1 godzinę.