Szalotka – czym się różni od cebuli? Wszystko o czosnku askalońskim [WIDEO]
Zastępujesz w przepisach szalotkę zwykłą cebulą? Niesłusznie, szalotka znacznie różni się o popularnej cebuli. Wprawdzie jest to rodzaj cebuli, ale łagodniejszy w smaku. Oto, co trzeba wiedzieć o czosnku askalońskim zwanym szalotką. Polecamy przepis na: Karmelizowane szalotki. Jak zrobić słodko-kwaśne cebulki?
Spis treści
- Szalotka: co to jest?
- Dlaczego warto jeść szalotkę?
- Jak kupować i przechowywać szalotkę?
- Jak przyrządzać szalotkę?
- Poznaj nasze przepisy na pyszne dania z cebulą
Szalotka: co to jest?
Czosnek askaloński, zwany szalotką lub cebuloczosnkiem, często postrzegany jest jako rodzaj cebuli (szalotki rosną tworząc pęczki małych bulw), choć wielkością przypomina zwykły czosnek i ma czosnkowy zapach.
Dlaczego warto jeść szalotkę?
Szalotka zawiera dużo substancji antynowotworowych, pomaga obniżyć ciśnienie, rozrzedza krew i zapobiega zakrzepom. Zawarte w szalotce naturalne antybiotyki pomagają leczyć przeziębienie i grypę. Jest ona też dobrym źródłem witamin B6, C, A i kwasu foliowego. Szalotkę trawi się łatwiej niż cebulę.
Jak kupować i przechowywać szalotkę?
Wybieraj szalotki robiące wrażenie ciężkich i twardych, unikaj papierowych i wysuszonych, ze śladami gnicia. Przechowuje się je w zimnym, suchym miejscu, w przewiewnej torbie. W cieple szybko staną się miękkie, w plastiku zepsują się, a w lodówce szybciej spleśnieją.
Jak przyrządzać szalotkę?
Szalotki można jeść surowe, dodawać do sosów i sałatek. Pokrojone w talarki i zrumienione używane są jako przybranie. Można je również marynować w ten sam sposób, co cebulę, choć w smaku będą łagodniejsze.
Polecamy przepis na: Karmelizowane szalotki. Jak zrobić słodko-kwaśne cebulki?
Małe szalotki zazwyczaj są łagodniejsze w smaku, ale większe łatwiej jest obierać. Ponieważ szalotki różnią się wielkością, najlepiej, gdy w przepisie ilość szalotek określona jest w szklankach, a nie na sztuki.
Poznaj nasze przepisy na pyszne dania z cebulą
Zupa cebulowa z grzankami według Magdy Gessler: przepis na francuską zupę cebulową
Łopatka wieprzowa duszona z cebulą - najłatwiejszy sposób na soczystą łopatkę
Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą