Buraki - dlaczego są zdrowe? Wartości odżywcze buraków [WIDEO]
Mało kto wie, jakie skarby ma w sobie polski czerwony burak. Zdradzamy prozdrowotne tajemnice tego dostępnego przez cały rok warzywa. Sprawdź, dlaczego warto jeść buraki.
Buraki - właściwości
Bulwy buraków czerwonych zawierają po trochu wzmacniającej odporność witaminy C, a także witamin A, B1 i beta-karotenu, które poprawiają nasz wzrok i polepszają wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Mają też dużo kwasu foliowego. A ten jak wiadomo wpływa korzystanie na wzrost komórek w naszym organizmie.
Warto docenić buraki za obecne w nich minerały:
wapń - budulec kości i zębów,
żelazo - środek krwiotwórczy,
potas - regulator ciśnienia,
bor potrzebny jest tarczycy i śledzionie,
lit koi nerwy,
molibden i kobalt wchodzą w skład wielu enzymów,
rubid i cez mają działanie przeciwnowotworowe.
Największym skarbem buraków są jednak antocyjany (czerwonofioletowy barwnik) – betanina. Pomagają one eliminować substancje rakotwórcze z wątroby. Buraczane antocyjany czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.