Buraki nadziewane koperkowym farszem

2021-03-29
Buraki nadziewane koperkowym farszem
Autor: Shutterstock Buraki nadziewane ti pyszna i zdrowa przekąska.
łatwy
50 min
4

Buraki nadziewane farszem z ziarna orkiszu sera i koperku to pyszna i bardzo efektowna przekąska lub bezmięsne danie obiadowe. Smaczny, zdrowy i ciekawy przepis na podanie buraków.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 buraki
  • 400 g ziarna orkiszowego
  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 600 g żółtego sera
  • 1 pęczek kopru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • kilka rodzynek do dekoracji
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziarno orkiszowe zalać bulionem i gotować na małym ogniu 50 min. Odcedzić o odstawić do ostygnięcia.
  • Buraki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wyjąć z wody przestudzić i wydrążyć łyżką. Skropić sokiem z cytryny.
  • Ser zetrzeć na tarce, koperek drobno posiekać. Koperek wymieszać z połową śmietany, następnie dodać ser i orkisz. Farsz przyprawić pieprzem, wymieszać i nadziać nim buraki.
  • Wydrążony z buraków miąższ zmiksować z resztą śmietany, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać jako sos.