Szybki biszkopt cytrynowo-rumowy - idealny na weekendowy podwieczorek

Szybki biszkopt cytrynowo-rumowy - idealny na weekendowy podwieczorek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Biszkopt cytrynowo-rumowy to doskonałe ciasto na jesienne i zimowe podwieczorki. Prosty, z naturalnych składników, o rozgrzewającym aromacie cytryny i rumu.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Szybki biszkopt cytrynowo-rumowy to doskonały dodatek do popołudniowej  herbaty czy  kawy. Przygotujesz go w 20 minut, upieczesz w 30, a jego smakiem cieszyć się możesz  o wiele dłużej. Czego więcej trzeba na osłodę życia?

Składniki

  • 12,5 dag cukru

  • 12,5 dag mąki

  • 4 jajka

  • 12,5 dag masła

  • 1 łyżka rumu

  • 1 cytryna

  • Polewa

  • 2 szklanki wody,

  • 20 kostek  cukru

  • 1 cytryna

  • 2 łyżki rumu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cytrynę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę i namoczyć ja w rumie.

  • Jajka ubić z cukrem do białości, dodać mąkę, wymieszać mikserem, dodać roztopione masło oraz skórkę z cytryny wraz z rumem, w którym się moczyła. Dobrze wymieszać.

  • Wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do  200ºC.

  • Z cukru, wody i rumu  przygotować syrop, gdy zacznie się gotować dodać do niego pokrojoną w paseczki skórkę cytrynową. Gotować na wolnym ogniu, aż syrop nabierze złocistej barwy i wyraźnie zgęstnieje.

  • Tak przygotowanym cytrynowym karmelem polać ciasto, ozdobić paseczkami skórki cytrynowej.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,3