Szybki biszkopt cytrynowo-rumowy - idealny na weekendowy podwieczorek

2021-03-29
Szybki biszkopt cytrynowo-rumowy - idealny na weekendowy podwieczorek
Autor: Shutterstock Biszkopt cytrynowo-rumowy to doskonałe ciasto na jesienne i zimowe podwieczorki. Prosty, z naturalnych składników, o rozgrzewającym aromacie cytryny i rumu.
łatwy
0 min
4

Szybki biszkopt cytrynowo-rumowy to doskonały dodatek do popołudniowej  herbaty czy  kawy. Przygotujesz go w 20 minut, upieczesz w 30, a jego smakiem cieszyć się możesz  o wiele dłużej. Czego więcej trzeba na osłodę życia?

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 12,5 dag cukru
  • 12,5 dag mąki
  • 4 jajka
  • 12,5 dag masła
  • 1 łyżka rumu
  • 1 cytryna
  • Polewa
  • 2 szklanki wody,
  • 20 kostek  cukru
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki rumu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrynę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę i namoczyć ja w rumie.
  • Jajka ubić z cukrem do białości, dodać mąkę, wymieszać mikserem, dodać roztopione masło oraz skórkę z cytryny wraz z rumem, w którym się moczyła. Dobrze wymieszać.
  • Wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do  200ºC.
  • Z cukru, wody i rumu  przygotować syrop, gdy zacznie się gotować dodać do niego pokrojoną w paseczki skórkę cytrynową. Gotować na wolnym ogniu, aż syrop nabierze złocistej barwy i wyraźnie zgęstnieje.
  • Tak przygotowanym cytrynowym karmelem polać ciasto, ozdobić paseczkami skórki cytrynowej.