Pomarańczowe ciasto ponczowe do popołudniowej herbaty: przepis na biszkopt tłuszczowy

Pomarańczowe ciasto ponczowe do popołudniowej herbaty: przepis na biszkopt tłuszczowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nasączone ponczem ciasto pasuje do mocnej czarnej herbaty

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pomarańczowe ciasto ponczowe to najlepsze zaproszenie do popołudniowej herbaty. Wilgotne od ponczu, słodkie i niezwykle aromatyczne. W sam raz na rodzinne spotkanie lub na pocieszenie. 

Składniki

  • 200 g mąki

  • 150 g cukru

  • 200 g masła lub margaryny, stopionego i przestudzonego

  • 3 jajka

  • 1 pomarańcza, skórka i wyciśnięty sok

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • na poncz do nasączenia:

  • 30 ml soku z cytryny

  • 30 ml wody

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • W misce ubić 3 jajka z cukrem na puszystą masę.

  • Do masy jajecznej dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz startą skórkę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Wymieszać.

  • Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać na jednorodne ciasto.

  • Ciasto przełożyć do formy posmarowanej masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C. Piec 20-30 minut, do zrumienienia.

  • Przygotować poncz do nasączenia ciasta: do rondelka wlać sok z cytryny, wodę i dodać cukier. Podgrzewać, aż cukier się roztopi.

  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy, nasączyć gorącym ponczem i posypać cukrem pudrem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,7