Domowy biszkopt bez jajek: przepis na puszyste ciasto bezjajeczne

Domowy biszkopt bez jajek: przepis na puszyste ciasto bezjajeczne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy biszkopt bez jajek to łatwy przepis na puszyste ciasto bezjajeczne. Gotowy biszkopt można przeciąć i przełożyć konfiturą lub kremem. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy są uczuleni na biało jaja kurzego. 

Składniki

  • 1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 0,25 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • W wysokim naczyniu ubijamy za pomocą miksera na średnich obrotach: kefir, cukier, olej, sodę zgaszoną octem i mąkę oraz sól. Mąki należy wciąć tyle, aby ciasto miało gęstość ciasta naleśnikowego lub gęstej śmietany.

  • Ciasto przelać do formy wyłożonej natłuszczonym pergaminem lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 30 minut lub do chwili, gdy ciasto wyrośnie, zrumieni się, a drewniany patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu pozostanie suchy.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Przepisy na pyszne torty bezowe. TUTAJ!

Ocena: 3,1