Zupa krem z buraków i malin: nowy pomysł na Wigilię [WIDEO]

Zupa krem z buraków i malin: nowy pomysł na Wigilię [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa krem z buraków i malin to elegancka i oryginalna alternatywa dla wigilijnego barszczu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa krem z buraków to efektowna i smaczna alternatywa dla naszych tradycyjnych polskich barszczyków. Tu proponujemy wariant z dodatkiem malin (mrożonych). Jeśli ktoś lubi odmianę i chciałby coś zmienić w tradycjach wigilijnych, może podać taką zupę buraczaną na świąteczny stół.

Składniki

  • 1 kg buraków

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 150 g mrożonych malin

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1/2 łyżeczka suszonego tymianku

  • duża szczypta imbiru

  • ricotta lub kozi twarożek do posypania (lub śmietana do polania na talerzu)

  • sól i pieprz oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę.

  • Na rozgrzaną oliwę wrzucić buraczki oraz lekko rozgniecione ząbki czosnku. Podsmażyć ok 10 minut na małym ogniu, mieszając żeby buraczki nie przyrumieniły się zbytnio.

  • Wlać bulion i gotować na wolnym ogniu 30 min, dodać mrożone maliny, i zmiksować wszystko na gładki krem.

  • Doprawić tymiankiem, imbirem, solą i pieprzem do smaku. Na talerzu posypać ricottą lub ozdobić kleksem śmietany.

Ocena: 3,1