Ukraiński barszcz z pieczarkami na indyczym rosole: rozgrzewa i syci

Ukraiński barszcz z pieczarkami na indyczym rosole: rozgrzewa i syci

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gotowy barszcz można przybrać dodatkowo usmażonymi pieczarkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ukraiński barszcz z pieczarkami na indyczym rosole to pyszna zupa, który syci i rozgrzewa. Przygotowanie barszczu w stylu ukraińskim wymaga nieco zachodu, ale zapewniamy, że warto. 

Składniki

  • 1 kg porcji rosołowej z indyka

  • 3 l wody

  • 3 ziemniaki

  • 1 cebula

  • 100 ml przecieru lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 marchew

  • 1 łodyga selera naciowego

  • 1 papryka czerwona

  • 1/6 główki kapusty białej

  • 1 burak (pieczony lub gotowany)

  • 100 g pieczarek

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 listki laurowe

  • 1 ząbek czosnku

  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Porcję rosołową z indyka włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości, około 40 minut.

  • W czasie gdy mięso się gotuje, przygotować warzywa, umyć i obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę, seler i paprykę pokroić drobno. Kapustę zszatkować. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. Marchew i buraka pokroić na zapałkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  • Z gotowego bulionu wyjąć mięso, bulion posolić do smaku, dodać ziemniaki i gotować na średnim ogniu.

  • Gdy ziemniaki są już prawie gotowe, dodać zszatkowaną kapustę i pieczarki oraz listek laurowy.

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, marchew, selera, paprykę, smażyć, aż warzywa staną się miękkie. Dodać buraka i przecier lub koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Uduszone warzywa dodać do zupy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

  • Zupę doprowadzić do wrzenia, następnie spróbować, posolić i popieprzyć do smaku, doprawić sokiem z cytryny. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu jeszcze 20 minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3