Smakowity barszcz buraczany po podlasku

2021-03-29
Smakowity barszcz buraczany z wkładką po podlasku
Autor: Shutterstock
średni
45 min
4

Pikantny esencjonalny i bardzo smaczny barszcz buraczany po podlasku to marzenie każdego wielbiciela dobrej kuchni. Do tego mnóstwo warzyw i wędlin, które podnoszą wartość odżywczą zupy. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 l rosołu wołowego
  • 400 g buraków czerwonych
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g szynki lub innej wędliny
  • 100 g cienkich parówek
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • 150 g kapusty włoskiej lub białej
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany
  • 1 listek laurowy
  • 3-5 ziaren pieprzu czarnego
  • do smaku: sok z cytryny, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraczki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować. Potem wyjąć, obrać, pokrajać w paseczki.
  • Boczek ugotować w rosole wołowym, wyjąć, pokroić w kostkę razem z szynką i obranymi z osłonek parówkami.
  • Cebulę, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić: cebulę w kostkę, a pozostałe warzywa w paseczki.
  • Cebulę podsmażyć, dołożyć do niej marchew i pietruszkę, chwilę poddusić.
  • Następnie wszystkie warzywa dodać do rosołu.
  • Kapustę włoską pokroić w kostkę i również dodać do zupy. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować jeszcze 15 minut.
  • Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, buraczki, boczek, wędlinę, parówki i śmietanę, doprawić do smaku.