Smakowity barszcz buraczany po podlasku
2021-03-29
średni
45 min
4
Pikantny esencjonalny i bardzo smaczny barszcz buraczany po podlasku to marzenie każdego wielbiciela dobrej kuchni. Do tego mnóstwo warzyw i wędlin, które podnoszą wartość odżywczą zupy.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 l rosołu wołowego
- 400 g buraków czerwonych
- 100 g boczku wędzonego
- 100 g szynki lub innej wędliny
- 100 g cienkich parówek
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
- 150 g kapusty włoskiej lub białej
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietany
- 1 listek laurowy
- 3-5 ziaren pieprzu czarnego
- do smaku: sok z cytryny, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraczki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować. Potem wyjąć, obrać, pokrajać w paseczki.
- Boczek ugotować w rosole wołowym, wyjąć, pokroić w kostkę razem z szynką i obranymi z osłonek parówkami.
- Cebulę, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić: cebulę w kostkę, a pozostałe warzywa w paseczki.
- Cebulę podsmażyć, dołożyć do niej marchew i pietruszkę, chwilę poddusić.
- Następnie wszystkie warzywa dodać do rosołu.
- Kapustę włoską pokroić w kostkę i również dodać do zupy. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować jeszcze 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, buraczki, boczek, wędlinę, parówki i śmietanę, doprawić do smaku.