Barszcz wigilijny z grzybami i majerankiem: prosty przepis

Barszcz wigilijny z grzybami i majerankiem: prosty przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Tradycyjna Wigilia bez barszczu? Trudno to sobie wyobrazić!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jak ugotować barszcz wigilijny z grzybami i dobrze go doprawić majerankiem? Barszcz czerwony ugotowany z dodatkiem suszonych grzybów to jedno z dań wigilijnych, które mają smak tradycji. Podajemy prosty przepis na barszcz wigilijny z grzybami i majerankiem.

Sprawdź przepisy na: Zakwas na barszcz czerwony: jak zrobić? Sprawdzony przepis [WIDEO]

Barszcz wigilijny - przepis według Magdy Gessler

Składniki

  • 2 kg buraków

  • 2 jabłka

  • 1 marchewka i 1 pietruszka

  • 6 ząbków czosnku

  • 2 cebule

  • 8 suszonych grzybów

  • sok z cytryny

  • 2 łyżki majeranku

  • 2 łyżki soli

  • płaska łyżeczka pieprzu

  • cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby zalać 2 szklankami wody, po 2 godz. ugotować.

  • Buraki pokroić w plastry, dodać ćwiartki jabłek, marchewkę, pietruszkę i cebule. Warzywa zalać 4 l wody, dodać sól, wyciśnięty czosnek, pieprz i majeranek.

  • Gotować 30 minut na małym ogniu. Ostudzić, wlać sok z cytryny.

  • Przed podaniem odcedzić, doprawić wywarem z grzybów (a grzybów można użyć do uszek), cukrem i pieprzem.

Ocena: 2,6