Puszysta babka na kremówce: przepis na ciasto bez masła
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Puszysta babka na śmietance kremówce to pyszne ciasto w typie babki ucieranej, proszkowej. Śmietankowa babka waniliowa świetnie pasuje do popołudniowej herbaty. Babka na kremówce jest banalnie prosta w przygotowaniu.
Polecamy także przepisy na: Cytrynowa szybka babka dla zapracowanych i spóźnionych oraz Łatwa babka z kisielem - przepis na kolorowe ciasto
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki (schłodzonej)
- 3 duże jajka
- ekstrakt wanilii lub 2 łyżeczki cukru z nasionkami prawdziwej wanilii
- szklanka drobnego cukru
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Zimną kremówkę ubij na sztywno.
- Ubijaj chwilę cukier z jajkami, aż zbieleją.
- Dodaj jajeczną mieszankę do ubitej kremówki miksuj całość przez 20-30 sekund, aż całość zgęstnieje. Dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj, aż masa się dokładnie połączy.
- Przełóż ciasto do foremki i wstaw do piekarnika na około 30 minut (lub do czasu, aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy.
- Po wyjęciu babki z piekarnika poczekaj 15 minut, zanim wyjmiesz ją z foremki.
- Gotową babkę oprósz cukrem pudrem.
Baszamel historia baby wielkanocnej