Przebojowa babka caffe latte - zrobisz ją w kilka chwil!

2021-02-09
Przebojowa babka caffe latte - zrobisz ją w kilka chwil!
Autor: Shutterstock Wierzch babki należy lekko naciąć, wtedy nie popęka.
łatwy
25 min
4

Babka caffe latte jest  bardzo prosta do przygotowania i niezbyt kosztowna. Warto wypróbować przepis, bo babka jest  delikatna, puszysta i wilgotna w środku. Idealna jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty, po prostu przebój!

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Dodanie zimnych jajek, mleka lub masła będzie skutkowało powstaniem zakalca. Wiemy, są fani ciast za zakalcem, ale jeśli takich w domu nie mamy - polecamy składniki ciasta wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej. W przypadku ciast piaskowych, zwanych też proszkowymi, niewskazane jest też zbyt długie miksowanie - im dłużej będziemy miksować, tym babka będzie cięższa. Należy to robić tylko do połączenia składników nie dłużej.

Polecamy także:

SKŁADNIKI

  • 250 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 75 ml mleka
  • 4 jajka
  • 350 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 3 łyżeczki kawy cappuccino (proszek)
  • 3 łyżeczki kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, dodajemy sól.
  • Masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, ponownie miksujemy przez ok. 5 min.
  • Po tym czasie dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając.
  • W trzech partiach dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem.
  • Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kawę rozpuszczalną (proszek) i chwilę miksujemy. Do drugiej dodajemy przesiane kakao i także miksujemy. Trzecią część zostawiamy bez dodatków.
  • Formę o wymiarach 10×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy część ciasta z kakao. Następnie z kawą lub cappuccino, a na wierzch ciasto bez dodatków.
  • Środek ciasta lekko nacinamy wzdłuż nożem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz., do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie przez 15 min i dopiero wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Beszamel - lukier, który nie spływa