Cytrynowa szybka babka: dla zapracowanych i spóźnionych
Babka cytrynowa wilgotna, to idealne ciasto na niedzielny lub świąteczny stół. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc szczególnie polecamy ten przepis tym, którzy nie mają czasu na długie świąteczne przygotowania. Oto prosty przepis na smaczną i szybką najlepszą babkę cytrynową na świecie.
i
Najlepsza babka cytrynowa wilgotna nie wymaga zgromadzenia wyszukanych składników, przygotujecie ją też nawet gdy nie posiadacie wypasionych kuchennych urządzeń. Wystarczy ok. pół godziny, prosty mikser i dobre chęci. Babka z tego przepisu udaje się nawet kuchennym laikom. Polecamy ją więc zabieganym i początkującym w kuchni
Polecamy też inne przepisy na smaczne i proste babki:
Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkami jaja
Rozkoszna babka Savarin - raz spróbujesz, pokochasz na zawsze!
Babka marchewkowa z ksylitolem dla cukrzyków
Babka gotowana - dobry przepis na wilgotną i miękką babę wielkanocną gotowaną w kąpieli wodnej
Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej - przepis na babę z likierem jajecznym
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 kostka masła
- 3 łyżki skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- 10 dag drobnych i zmielonych migdałów
- masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ubij z cukrem na parze na puszystą i jasną masę.
- Przesianą mąkę połącz z posiekanym masłem, skórką z cytryny, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Ucieraj powoli dodając masę jajeczną. Wsyp migdały.
- Wlej ciasto do wysmarowanej masłem formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC.
- Oprósz cukrem pudrem albo udekoruj według własnego pomysłu.