Babka rumowa z malinowym lukrem według przepisu Magdy Gessler [WIDEO]
Wypróbuj przepis Magdy Gessler na wielkanocną babkę rumową. Magda Gessler przyozdobiła ciasto różowym lukrem własnej roboty i skórką pomarańczową, jednak warto popuścić wodze fantazji w kwestii dekoracji. Jeśli chodzi o przepis, polecamy trzymać się receptury mistrzyni, a babka wyjdzie obłędna. Mmm palce lizać! Sprawdź, jak zrobić babkę rumową na Wielkanoc według pomysłu Magdy Gessler.
i
Jak zrobić kolorowy lukier?
Magda Gessler do swojej babki poleca różowy lukier. Kolor uzyskuje nie sztucznymi barwnikami, a naturalnym sokiem owocowym. W ten sam sposób można przygotować lukier o zabarwieniu fioletowym (dodając sok z jeżyn, jagód lub aronii). Więcej o tym, jak naturalnie barwić lukier na różne kolory przeczytasz w tekście: Sposoby barwienia lukru do ciasta: jak zrobić niezawodny lukier?
Polecamy także:
Babka wielkanocna - 25 przepisów na wielkanocne baby
Babka drożdżowa - wg przepisu Magdy Gessler
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
SKŁADNIKI
- 150 g rodzynek
- 20 ml rumu
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 70 g drożdży
- 10 żółtek
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 150 g masła
- 1 łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej
- 1 białko jajka
- 2 łyżeczki soku malinowego
- 100 g cukru pudru
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki zalej rumem i odstaw.
- Mleko zagotuj. Wrzącym mlekiem zalej 250 g mąki. Rozetrzyj dokładnie, aby nie było grudek. Wystudź i wymieszaj z pokruszonymi drożdżami. Odstaw.
- Żółtka ubij na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Połącz z resztą mąki i rozczynem drożdży. Wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od ręki.
- Rozpuść masło. Przestygnięte dodaj do ciasta. Dodaj rodzynki z rumem i szczyptę soli. Jeszcze raz wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
- Wysmaruj masłem foremki. Przełóż do nich ciasto. Ponownie odstaw do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. Piecz babki ok. 35 minut.
- Aby przygotować lukier wymieszaj białko z cukrem pudrem. Wlej sok malinowy i jeszcze raz wymieszaj. Polej nim ostudzone babki.
- Udekoruj skórką pomarańczową lub ulubionymi owocami.