Sposoby barwienia lukru do ciasta: jak zrobić niezawodny lukier? [WIDEO]

Sposoby barwienia lukru do ciasta: jak zrobić niezawodny lukier? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lukier można zabarwić barwnikami spożywczymi lub naturalnymi, np. sokiem z buraków, szpinaku czy jagód

Lukier to najpopularniejszy sposób dekorowania ciast. Przepis na niezawodny lukier przyda się zwłaszcza przed świętami. Podpowiadamy, jak zrobić lukier i pokazujemy sposoby jego barwienia.

Polecamy również kilka przepisów na świąteczne pierniczki do polukrowania: Pierniczki z lukrem wg Ani Starmach, Kalendarz adwentowy z pierniczków oraz Choinki piernikowe.

Jak zrobić lukier? Są dwa sposoby przygotowania podstawowego, białego lukru. Do zrobienia lukru według pierwszego przepisu potrzebny jest tylko cukier puder i białko jajka. Drugi sposób wymaga użycia cukru pudru i wody. Lukier można wykorzystać do zdobienia pierniczków i ciasteczek na Boże Narodzenie.

Jak zrobić lukier z białka i cukru: zasady

Białka jajek często zostają nam po przygotowaniu wypieków, a więc użycie ich do przygotowania lukru jest okazją do ich wykorzystania. Jednak problemem jest to, że proporcje składników w lukrze z białka i cukru trudno jest ściśle określić. Wiele zależy od rodzaju cukru, tego, jak jest drobno zmielony. Jajka również różnią się wielkością. Z pewną dozą ostrożności można jednak założyć, że na jedno białko ze sporego jajka potrzeba przynajmniej pełnej szklanki cukru.

Sprawdź również >>> Kruche pierniczki miodowo-korzenne

 

Lukier z białka i cukru: jak zrobić?

Białko z cukrem ucieramy na wolnych obrotach do momentu, w którym lukier nabierze śnieżnobiałego koloru. Ważne jest, by mikser pracował na najwolniejszym biegu, przyspieszenie sprawi, że otrzymamy bezę.

Utarty lukier powinien być jednolity, a cukier niewyczuwalny przy rozcieraniu palcami. Jeśli jest inaczej, trzeba popracować mikserem jeszcze przez kilka minut. Lepiej, gdy lukier jest dość gęsty, łatwo można wtedy pokrywać nim ciasto. Zbyt rzadki spływa z wypieków.

Sprawdź również >>> Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem

 

Jak zrobić lukier z cukru i wody?

Gdy obawiasz się użyć surowego białka do przygotowania lukru, możesz zrobić lukier z cukru i wody. Do pokrycia jednej babki potrzebujesz lukru przygotowanego z ok. szklanki cukru pudru, ok. 2 łyżek wody oraz ewentualnych dodatków smakowych. Dla smaku możesz dodać łyżeczkę soku z cytryny, startą drobno skórkę cytrynową, kilka kropli aromatu (np. arakowego lub migdałowego). Cukier puder wsyp do kubka, dolej 2 łyżki gorącej wody (najlepiej wrzątku) i ucieraj, aż powstanie gładka, gęsta masa. Jeśli wody jest za mało i masz problem z roztarciem cukru na masę, dodaj odrobinę wody. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosyp cukru. Lukier musi być dość gęsty, aby nie spływał i nie wsiąkał w ciasto, ale na tyle rzadki, by dało się go rozprowadzić na jego powierzchni. Ważne jest, by ciasto polewać od razu po sporządzeniu lukru, dopóki jest płynny (krzepnie bardzo szybko). Ciasto powinno być wystudzone –  lukier może popękać, gdy pokryjesz nim gorące ciasto.

Sprawdź również >>> Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi

 

Barwienie lukru: jak zabarwić biały lukier?

Biały lukier (zarówno ten przygotowany z dodatkiem białka, jak i wody) można zabarwić gotowymi barwnikami spożywczymi (nawet takimi do malowania jajek), które dają intensywny, czysty kolor. Zdrowsze są jednak naturalne barwniki, które zmienią też smak lukru.

  • Czerwony lukier: różne odcienie czerwieni uzyskamy, dodając do lukru sok z wiśni, aronii czy jagód.

  • Pomarańczowy lukier: pomarańczowy kolor da dodatek soku z marchwi.

  • Żółty lukier: jasnożółty kolor lukru otrzymamy, dodając soku z cytryny, intensywnie żółty - kurkumy.

  • Zielony lukier: zielony kolor lukru powstanie przez dodanie zmiksowanych liści mięty, ziaren groszku cukrowego albo łyżki gotowanego szpinaku.

Ocena: 3,8
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.