Babka drożdżowa ucierana - przepis na Wielkanoc
Babka drożdżowa ucierana - pulchna i z rodzynkami to ideał, który chętnie widzimy nie tylko na wielkanocnym stole. Chcesz upiec taką babkę? To nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Zajrzyj do naszego przepisu na babkę drożdżową ucieraną.
i
Polecamy przepisy na smaczne i proste babki:
Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkami jaja
Rozkoszna babka Savarin - raz spróbujesz, pokochasz na zawsze!
Babka marchewkowa z ksylitolem dla cukrzyków
Babka gotowana - dobry przepis na wilgotną i miękką babę wielkanocną gotowaną w kąpieli wodnej
Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej - przepis na babę z likierem jajecznym
Polecamy też inne ciasta na Wielkanoc:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Sernik na święta - 20 przepisów na sernik
Ciasto świąteczne - przepisy na smaczne ciasta na Wielkanoc
SKŁADNIKI
- 600 g mąki
- 120 g masła
- 4 jaja
- 4 żółtka
- 60 g drożdży
- 120 g cukru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 100 g rodzynek
- szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuść w letnim mleku. Dodaj pół łyżeczki cukru, jedną czwartą szklanki mąki. Zostaw w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły rosnąć.
- Żółtka ubij na parze z połową cukru.
- Masło i resztę cukru utrzyj w makutrze lub mikserem w misce. Dodawaj stopniowo po całym jajku.
- Następnie dorzuć ubite żółtka, sól, oprószone mąką rodzynki, skórkę otartą z cytryny.
- Połącz ciasto z rozczynem i cały czas ucierając, dosypuj stopniowo mąkę.
- Ucieraj ciasto, aż zrobi się gładkie i lśniące. Przykryj je ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce.
- Gdy wyrośnie, przełóż do wysmarowanych masłem form babkowych (do jednej trzeciej wysokości). Ponownie zostaw do wyrośnięcia.
- Wstaw foremki do letniego piekarnika. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Gotową babkę możesz polać lukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem.