Nalewka z pigwy z cynamonem: przepis na korzenną pigwówkę
2021-11-04
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Przepis na nalewkę z pigwy jest bardzo prosty i nie potrzeba do tego dużych umiejętności kulinarnych. Pigwówka doskonale smakuje bez dodatków, ale tym razem proponujemy wersję z korzennym aromatem - długie czekanie na nalewkę przyniesie wtedy miłą niespodziankę. Sprawdź nasz przepis na nalewkę z pigwy z cynamonem.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do szklanego naczynia wlać wódkę i spirytus.
- Owoce pigwy umyć, wyciąć gniazda nasienne, ale nie obierać.
- Zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dorzucić do alkoholu.
- Dodać kawałek cynamonu i cukier. Odstawić w ciemne miejsce na dwa tygodnie, od czasu do czasu potrząsnąć naczyniem.
- Następnie nalewkę przefiltrować przez gazę, przelać do butelek i odstawić na co najmniej cztery miesiące, by dojrzała.
Nalewki domowe
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia, księgarniach i sklepie wiemiwybieram.pl.