Aperol spritz: przepis na włoski drink z prosecco [WIDEO]

Aperol spritz: przepis na włoski drink z prosecco [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aperol spritz serwuje się z oliwką nadzianą na wykałaczkę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Aperol spritz to jeden z najpopularniejszych włoskich drinków. Można go spróbować właściwie w każdym barze w Italii. Doskonałe połączenie musującego wina, gorzkiego likieru i aromatu pomarańczy. Idealnie zrównoważona gorycz i słodycz, niczym w życiu musują i perlą się dla naszej przyjemności. Podajemy oryginalny włoski przepis na aperol spritz!

Polecamy przepisy na drinki: Klasyczne Mojito, Cosmopolitan, Margarita oraz Orzeźwiający drink z whisky

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na trzy części prosecco powinny przypadać dwie części aperolu i jedna część wody sodowej.

  • W szklance do drinków umieszczamy kostki lodu, zalewamy je schłodzonym prosecco, aperolem i wodą.

  • Dodajemy połówki plasterków pomarańczy, nadzianą na wykałaczkę zieloną oliwkę i gotowe!

Na upały i nie tylko

Aperol spritz to musujący drink o pomarańczowej barwie przygotowywany z prosecco, aperolu, wody sodowej oraz plasterka pomarańczy. We Włoszech obowiązkowo podawany jest z nadzianą na wykałaczkę dorodną zieloną oliwką oraz kilkoma kostkami lodu. Najlepiej smakuje w czasie letnich upałów!

Innym znanym drinkiem na bazie prosecco jest bellini, czyli połączenie wina musującego z musem brzoskwiniowym, ale na bazie prosecco można przygotowywać różne mieszanki. Dzięki świeżości i perlistości wina koktajle z prosecco szczególnie polecane są w ciepłe letnie dni oraz wakacyjne imprezy.

Aperol to włoski aperitif wprowadzony do sprzedaży w 1919 roku w Padwie. Produkowany jest przez firmę Barbieri, która wytwarza również campari. Pomimo że obydwa alkohole zawierają tę samą ilość cukru, aperol ma nieco łagodniejszy smak. W jego skład wchodzą goryczka, gorzka pomarańcza, rabarbar i wyciąg z ziół.

Ocena: 3,4