Domowe wino z aronii - przepis na wino aroniowe domowej roboty
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Domowe wino z aronii? To świetny pomysł na trunek, który nie tylko wspaniale rozgrzeje w chłodne zimowe dni, ale także pozytywnie wpłynie na zdrowie. Oto przepis na wino aroniowe, które nie tylko rozgrzewa, ale również doskonale smakuje, uspokaja i poprawia nastrój.
Owoce aronii na wino
Owoce aronii świetnie się nadają do tego, by przygotować z nich dżemy, konfitury oraz słynną aroniówkę. Domowe wino z aronii niczym im nie ustępuje! Ważne aby owoce przemrozić przed wrzuceniem do gąsiora, aby pozbyć się charakterystycznej cierpkiej goryczki. Chyba, ze owoce zbieramy po pierwszych przymrozkach, wtedy już nie ma takiej potrzeby, bo natura to za nas załatwi.
Wino aroniowe ma głęboki smak, intensywny kolor i aromat, co czyni je nie tylko smakowitym dodatkiem do posiłków, ale też ozdobą stołu. Ważne, by do jego przygotowania dobrać odpowiednią pożywkę dla drożdży winiarskich. Podpowiadamy, by spróbować zrobić z aronii wino półwytrawne lub wytrawne.
Przepis na domowe wino z aronii
SKŁADNIKI
- 7 kg dojrzałej aronii
- 4,3 litra wody
- 2,4 kg cukru
- drożdże (Bordeaux, Bourgonge, Malaga lub Portwein)
- 4 g pożywki
- łyżeczka pektopolu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aronię umyć, osączyć, włożyć do woreczków i zamrozić.
- Po 6 dniach aronię wyjąć z zamrażarki, zmiażdżyć (nie miksować!).
- Miazgę wrzucić do gąsiora. Zalać 2 litrami wrzącej wody i dodać pektopolu.
- Zagotować pozostałą wodę z cukrem, syrop ostudzić, dodać do gąsiora. Wrzucić drożdże i pożywkę.
- Odstawić do fermentacji na 14 dni, po tym czasie odcedzić moszcz od resztek owoców i przelać do innego gąsiora.
- Po upływie półtora miesiąca sklarowane wino aroniowe zlać znad osadu. Odstawić na 3 miesiące.