Suszona żurawina: jak ususzyć żurawinę w domu?
Żurawina jest nieoceniona dla zdrowia, a jej oryginalny cierpki smak - chętnie wykorzystywany jest w kuchni. Suszoną żurawinę można przechowywać długi czas. Domowa suszona żurawina nie zawiera dodatkowych cukrów, podczas, gdy kupowana często jest kandyzowana w cukrze. Zamiast kupować gotową suszoną żurawinę niewiadomego pochodzenia, lepiej ususzyć żurawinę samodzielnie. Radzimy, jak to zrobić. Wypróbujcie przepis na suszoną żurawinę i korzystajcie z dobrodziejstwa natury!
Spis treści
- Żurawina: właściwości odżywcze i zdrowotne
- Kiedy jest najlepszy czas na suszenie żurawiny?
- Suszona żurawina: przepis krok po kroku
Żurawina: właściwości odżywcze i zdrowotne
Żurawina to skarbnica witaminy C, odrobiny żelaza, a przede wszystkim antyoksydantów, którym głównie zawdzięcza swoje właściwości zdrowotne. Żurawina ma głównie działanie antybakteryjne, dzięki czemu jest dobra w przypadku zakażenia dróg moczowych. Ponadto zapobiega powstawaniu płytki nazębnej prowadzącej do próchnicy.
Żurawina chroni także żołądek przed wrzodami i zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób, m.in. Alzheimera, Parkinsona, a także nowotwory. Jest również cenna dla urody, ponieważ spowalnia procesy starzenia organizmu. A to tylko niektóre dobroczynne właściwości żurawiny!
Kiedy jest najlepszy czas na suszenie żurawiny?
Późna jesień to właśnie sezon na żurawinę. Małe krzaczki z czerwonymi kulkami występują głównie w lasach nadmorskich oraz na terenach wschodnich, a także nielicznych plantacjach. Podobna żurawina jest jeszcze lepsza po pierwszych delikatnych przymrozkach. Świeżą żurawinę w tym okresie można spotkać na targach i w sklepach warzywnych.
Suszona żurawina: przepis krok po kroku
Żurawina – pyszna, a przede wszystkim zdrowa, do kupienia jest głównie w postaci suszonej. Nigdy nie możemy być jednak pewni, czy właściwie przygotowano żurawinę, jak przebiegał proces suszenia, jak przechowywano żurawinę ani czy zachowano przy tym choćby podstawowe zasady higieny. Dlatego najlepiej kupić świeżą żurawinę i wysuszyć ją samodzielnie.
Suszenie żurawiny przedłuża trwałość owoców i pozwala na jej przechowywanie przez dłuższy czas. W procesie suszenia chodzi głównie o odparowanie wody z owoców, która jest jednocześnie dobrym środowiskiem dla potencjalnego rozwoju bakterii i drobnoustrojów.
Przed przystąpieniem do suszenia żurawinę trzeba dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Suszyć możemy oczywiście w elektrycznych suszarkach, specjalnych urządzeniach dostępnych na rynku, ale wystarczy też zwykły piekarnik.
Kuleczki żurawiny wysypujemy równomiernie na blaszkę (wcześniej podłożyć można papier do wypieków). Temperaturę nastawiamy na 40-50ºC i nie więcej. Owoce żurawiny nie powinny być ułożone zbyt ciasno.
Żurawinę, podobnie jak inne owoce oraz grzyby, suszy się przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika (wystarczy coś podłożyć, aby całkowicie się nie domykały) – lepszy jest wtedy obieg powietrza. W międzyczasie poruszamy żurawinę, np. drewnianą łyżką.
Suszoną żurawinę przechowujemy w pojemnikach lub zamykanych torebkach foliowych.
Gotową suszoną żurawinę możemy zużyć w przepisach na:
Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną
Domowe batoniki musli z żurawiną