Domowe batoniki musli z żurawiną: pomysł na zdrową przekąskę
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Batoniki z żurawiną są szczególnie polecane przyszłym mamom. Owoce są skarbnicą witaminy C, żelaza, a także błonnika. Bez obaw można je spożywać w ciąży. I do tego działają jak lekarstwo. Żurawina, jak żaden inny owoc, radzi sobie z dolegliwościami, które lubią nawracać, np. z zapaleniem pęcherza.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki płatków żytnich
- 1/2 szklanki płatków pszennych
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/3 szklanki ziaren sezamu
- 1/4 szklanki dużych rodzynek
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 6 suszonych moreli
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki wsypać na suchą patelnię i zrumienić. Następnie podpiec ziarna słonecznika oraz sezamu i wsypać do miski razem z płatkami.
- Morele (wcześniej warto je sparzyć) pokroić w kosteczkę, a rodzynki przekroić na pół. Wsypać je razem z owocami żurawiny i kokosem do płatków.
- Wlać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Miód lekko podgrzać i do ciepłego dodać mieszankę płatków z bakaliami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią masę. Rozsmarować zwilżoną łyżką na grubość około 1,5 cm. Gdy masa lekko przestygnie, pokroić na porcje.