Jak zrobić żurawinę do mięsa? Sprawdzony przepis!
2021-09-23
łatwy
30 min
4
Żurawina to tradycyjny dodatek do mięs, wędlin i serów pleśniowych. Nadaje się także do marynowania mięs. Sprawdź, jak zrobić smaczną żurawinę z jabłkami, która doskonale podkreśli smak pieczeni z indyka lub dziczyzny. Oto sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 1 kg żurawin (świeżych, zamrożonych lub pasteryzowanych)
- 40 dag jabłek
- 30 dag cukru
- szklanka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z cukru i szklanki wody ugotuj syrop.
- Dodaj oczyszczone, opłukane i sparzone żurawiny. Gotuj pół godziny na niewielkim ogniu.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dodaj do żurawin. Smaż, często mieszając, aż jabłka się rozgotują.
- Gorącą masę włóż do słoików, wystudź, przechowuj w chłodzie.
Metody pasteryzacji przetworów