Zupa jarzynowa: "letni śmietniczek"
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zupa jarzynowa często nazywana jest zupą śmietnikową, bo można do niej dodać wszystkich warzyw po trochu, co trochę przypomina wielki bałagan. Ale sprawdza się w smaku. Wiedzą o tym wszyscy wielbiciele zup. Taka letnia jarzynowa może zawierać wiele gatunków warzyw, co jest przyjemne w smaku i dostarcza nam mnóstwa witamin. Wypróbujcie przepis na jarzynowy "śmietniczek"!
SKŁADNIKI
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duży por
- pół selera
- 1 szklanka fasolki szparagowej
- 8 młodych ziemniaków
- 30 dag pomidorów
- 1 1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 4 frankfuterki lub inne wieprzowe kiełbaski
- 4 plastry bekonu lub chudego wędzonego boczku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyć, oczyścić, drobno pokroić, wrzucić do garnka, zalać bulionem i od chwili zawrzenia gotować 10 minut.
- Dodać fasolkę szparagową i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawić solą i pieprzem, gotować 15 minut.
- Pomidory posiekać, poddusić na odrobinie oliwy lub oleju, przetrzeć przez sito prosto do zupy. Można zamiast pomidorów użyć gotowego przecieru pomidorowego w ilości pół szklanki.
- Gdy mięso i jarzyny są miękkie, dodać pokrojone na plasterki kiełbaski i pocięty bekon. Gotować 3 minuty.
- Rozlać zupę do talerzy i posypać posiekana bazylią.