Zupa fasolowa z jarmużem: przepis na toskańską zupę

2021-03-29
Zupa fasolowa z jarmużem: przepis na toskańską zupę
Autor: thinkstockphotos.com Zupa fasolowa z jarmużem to zdrowe i pożywne danie obiadowe. 
łatwy
20 min
4

Zupa fasolowa z jarmużem to klasyczne danie kuchni toskańskiej. W wersji oryginalnej przygotowywane jest z zielonych zewnętrznych liści kapusty. W tej roli doskonale sprawdzi się jarmuż, który jest cenionym kulinarnie warzywem. Przepis na zupę fasolową z jarmużem nie zawiera mięsa, śmiało mogą go stosować weganie i wegetarianie. 

Polecamy również mięsną wersję tej zupy Przepis na fasolową z kapustą i tymiankiem oraz mięsną wkładką 

SKŁADNIKI

  • 200 g suchej lub 1 puszka białej fasoli
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 100 g jarmużu
  • 2 średnie pomidory
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek selera
  • 2 świeże gałązki rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 łyżki oliwy
  • ziarenka pieprzu
  • duża szczypta suszonego tymianku
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc. Następnego dnia fasolę odcedzamy i zalewamy świeżą, zimną wodą. Dodajemy rozmaryn, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Fasola powinna być miękka. Można ten etap pominąć i wykorzystać fasolę z puszki.
  • Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę a marchew na półplasterki. Bulwę selera oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, selera i marchew. Podsmażamy na małym ogniu około 10 minut, mieszając.
  • Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż marchew będą miękka.
  • Połowę ugotowanej fasoli przekładamy do blendera, dodajemy kilka łyżek wywaru z warzyw i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do gotującej się zupy.
  • Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony i umyty jarmuż i resztę fasoli. Wszystko gotujemy jeszcze około 2 minut na małym ogniu.
  • Zupę podajemy z pieczywem i oliwą z oliwek.