Zupa fasolowa z jarmużem: przepis na toskańską zupę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zupa fasolowa z jarmużem to klasyczne danie kuchni toskańskiej. W wersji oryginalnej przygotowywane jest z zielonych zewnętrznych liści kapusty. W tej roli doskonale sprawdzi się jarmuż, który jest cenionym kulinarnie warzywem. Przepis na zupę fasolową z jarmużem nie zawiera mięsa, śmiało mogą go stosować weganie i wegetarianie.
Polecamy również mięsną wersję tej zupy Przepis na fasolową z kapustą i tymiankiem oraz mięsną wkładką
SKŁADNIKI
- 200 g suchej lub 1 puszka białej fasoli
- 2 litry bulionu warzywnego
- 100 g jarmużu
- 2 średnie pomidory
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek selera
- 2 świeże gałązki rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 3-4 łyżki oliwy
- ziarenka pieprzu
- duża szczypta suszonego tymianku
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc. Następnego dnia fasolę odcedzamy i zalewamy świeżą, zimną wodą. Dodajemy rozmaryn, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Fasola powinna być miękka. Można ten etap pominąć i wykorzystać fasolę z puszki.
- Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę a marchew na półplasterki. Bulwę selera oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, selera i marchew. Podsmażamy na małym ogniu około 10 minut, mieszając.
- Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż marchew będą miękka.
- Połowę ugotowanej fasoli przekładamy do blendera, dodajemy kilka łyżek wywaru z warzyw i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do gotującej się zupy.
- Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony i umyty jarmuż i resztę fasoli. Wszystko gotujemy jeszcze około 2 minut na małym ogniu.
- Zupę podajemy z pieczywem i oliwą z oliwek.