Zupa śledziowa na zimno - przepis Ewy Wachowicz

2021-03-29
Aleksandra Sokołowska
zupa
Autor: thinkstockphotos.com Zupa śledziowa najlepiej smakuje z grzankami 
łatwy
60 min
4

Jeśli lubisz zupy rybne, wypróbuj przepis na zupę śledziową na zimno Ewy Wachowicz. Możesz ją przyrządzić na święta lub zupełnie bez okazji. Zupa śledziowa najlepiej smakuje z ziemniakami i koperkiem. Sprawdź, jak zupę ze śledzi przygotowuje Ewa Wachowicz. 

 

Polecamy także inne przepisy na dania ze śledziami w roli głównej: 

Śledzie w warzywach z grzybami

Śledzie z mleczem według Magdy Gessler 

Śledzie pod pomidorową pierzynką 

Pasta śledziowa po wiejsku serwowana w ziemniakach

SKŁADNIKI

  • 3 płaty śledzia solonego, jeżeli zachodzi potrzeba to można go wcześniej wymoczyć. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • 2 cebule
  • ½ l śmietany
  • 4 ziemniaki
  • Zalewa: 3 szklanki wrzątku
  • ½ szklanki octu
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotuj wodę z przyprawami, pod koniec wlej ocet. Wystudź wywar.
  • Śledzie pokrój na małe kawałki i przełóż do zamykanego naczynia.
  • Cebule pokrój w piórka, sparz wrzątkiem, wystudź i dodaj do śledzi. Wszystko zalej marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin.
  • Po tym czasie przelej wszystko do garnka, dolewając jogurt połączony ze śmietaną i dokładnie wymieszaj.
  • Na środku talerza ułóż kawałki ziemniaka i udekoruj koperkiem.
Aleksandra Sokołowska