Wiejska zupa z soczewicy z kiełbasą

2021-03-29
Wiejska zupa z soczewicy z kiełbasą
Autor: Shutterstock Pożywna zupa z soczewicy dla całej rodziny
łatwy
45 min
4

Wiejska zupa z soczewicy z kiełbasą to pożywna i zdrowa zupa dla całej rodziny. Bardzo łatwo ją ugotować. Soczewica jest zdrowym źródłem roślinnych białek. Soczewica jest jedną z zalecanych przez dietetyków roślin strączkowych. Dodatek wędzonej kiełbasy wieprzowej doda zupie głębi smaku i wzbogaci ją w dodatkowe wartości odżywcze. 

 


Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 duża marchew, pokrojona w talarki
  • 1 mały kawałek selera, pokrojony w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 500 g cienkiej kiełbasy wieprzowej, pokrojonej w grube plasterki
  • 350 g soczewicy zielonej, wypłukanej w wodzie i odsączonej
  • 2 l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek szczypiorku, drobno posiekanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać pokrojoną kiełbasę i smażyć do zrumienienia. Wyjąć kiełbasę z garnka i odstawić na bok.
  • Do garnka dodać pokrojoną cebulę, marchew, seler i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać wypłukaną soczewicę, wlać bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 30-45 minut, jeśli chcecie żeby soczewica rozpadła się lub 25-30 minut, jeśli ziarna soczewicy mają pozostać w całości.
  • Na koniec dodać kiełbasę, gotować jeszcze 2 minuty, aby kiełbasa się zagrzała. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 
  • Podawać posypaną szczypiorkiem z pajdą świeżego chleba.