Wyborna kartoflanka ze świeżymi grzybami leśnymi

Wyborna kartoflanka ze świeżymi grzybami leśnymi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wyborna kartoflanka z grzybami leśnymi to idealna jesienna zupa. Pełna smaku i leśnego aromatu pożywna kartoflanka syci i rozgrzewa. 

Składniki

  • 500 g ziemniaków

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 por

  • 1 kawałek selera

  • 4-6 świeżych grzybów leśnych np. borowików lub koźlaków

  • sól

  • 100 ml śmietany lub jogurt naturalny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, pokroić i razem z porem zalać 1,5 l wody.

  • Dodać kilka ziaren czarnego pieprzu oraz 1 łyżeczkę soli, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować 30 minut.

  • Ziemniaki pokroić w kostkę, oczyszczone grzyby w paseczki. Czyszczenie grzybów: jak czyścić grzyby? Dodać do zupy i gotować jeszcze 15 minut. 

  • Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5