Kartoflanka z grzybami: przepis na łatwą i pożywną zupę

Kartoflanka z grzybami: przepis na łatwą i pożywną zupę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kartoflanka z grzybami lepiej smakuje z dodatkiem śmietany

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kartoflanka z grzybami to bardzo pożywne i proste do przyrządzenia danie. Wystarczy połączyć ziemniaki z grzybami i gotowe. Podajemy prosty przepis na aromatyczną kartoflankę.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • włoszczyzna
  • 4 suszone grzyby
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól
  • posiekana natka pietruszki
  • opcjonalnie: śmietana lub jogurt do zabielenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dzień wcześniej namoczyć opłukane grzyby. Nazajutrz ugotować je w tej samej wodzie i pokroić w paski.

  • Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki, włoszczyznę zalać w garnku wrzątkiem.

  • Dodać przyprawy i grzyby razem z wodą, w której się gotowały, posolić do smaku, gotować 20 minut. Posypać pietruszką.

  • Zupę można również zabielić śmietaną lub jogurtem. Trzeba jednak pamiętać, że każda łyżka śmietany to dodatkowe kalorie!