Jak zrobić zupę pieczarkową? Prosty przepis

Jak zrobić zupę pieczarkową? Prosty przepis

Autor Zdjęcia: Gettyimages.com

Zupa pieczarkowa gęsta jak krem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Zupa pieczarkowa gęsta jak krem, z ziemniakami lub makaronem - taką chyb wszyscy lubimy najbardziej. Przepis na zupę pieczarkową jest prosty i co najlepsze - ta zupa zawsze wychodzi. Sprawdźcie jednak, jak ugotować zupę pieczarkową, by wyszła wyjątkowo smaczna. 

Składniki

  • półtora litra bulionu
  • pół kilograma pieczarek
  • cztery średniej wielkości ziemniaki
  • pół dużego opakowania śmietany 18%
  • sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
  • natka pietruszki
  • masło

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bulion wlać do garnka, rozgrzać; pieczarki umyć, osuszyć i obrać ze skórki.

  • Grzyby pokroić w średniej grubości listki.

  • Pieczarki podsmażyć na maśle i wrzucić do bulionu.

  • Ziemniaki umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, wrzucić do bulionu z pieczarkami i ugotować.

  • Śmietanę wlać do wysokiego naczynia i dokładnie rozmieszać.

  • Garnek z zupą zdjąć z palnika (zupa nie może wrzeć). Do rozmieszanej śmietany wlać około dwustu mililitrów zupy, rozmieszać. Śmietanę rozmieszaną z zupą wlać do garnka z resztą zupy. Wymieszać.

  • Natkę pietruszki drobno pokroić.

  • Sposób podania: zupę najlepiej podawać w głębokich miseczkach. Zupę można posypać po wierzchu drobno pokrojoną natką pietruszki.