Jak zrobić zupę pieczarkową? Prosty przepis

2021-11-04
Jak zrobić zupę pieczarkową? Prosty przepis
Autor: Shutterstock Zupa pieczarkowa będzie jeszcze lepiej smakować, gdy przygotujemy ją na bardziej aromatycznych pieczarkach portobello.
łatwy
40 min
4

Zupa pieczarkowa gęsta jak krem, z ziemniakami lub makaronem - taką chyba wszyscy lubimy najbardziej. Przepis na zupę pieczarkową jest prosty i co najlepsze - ta zupa zawsze wychodzi. Sprawdźcie jednak, jak ugotować zupę pieczarkową, by wyszła wyjątkowo smaczna. 

Dowiedz się więcej o pieczarkach portobello - smaczniejszej i bardziej aromatycznej odmianie pieczarek: Pieczarki portobello: co to za grzyby? Czym się różnią od zwykłych pieczarek? [WIDEO]

SKŁADNIKI

  • półtora litra bulionu
  • pół kilograma pieczarek
  • cztery średniej wielkości ziemniaki
  • pół dużego opakowania śmietany 18%
  • sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
  • natka pietruszki
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bulion wlać do garnka, rozgrzać; pieczarki umyć, osuszyć i obrać ze skórki.
  • Grzyby pokroić w średniej grubości listki.
  • Pieczarki podsmażyć na maśle i wrzucić do bulionu.
  • Ziemniaki umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, wrzucić do bulionu z pieczarkami i ugotować.
  • Śmietanę wlać do wysokiego naczynia i dokładnie rozmieszać.
  • Garnek z zupą zdjąć z palnika (zupa nie może wrzeć). Do rozmieszanej śmietany wlać około dwustu mililitrów zupy, rozmieszać. Śmietanę rozmieszaną z zupą wlać do garnka z resztą zupy. Wymieszać.
  • Natkę pietruszki drobno pokroić.
  • Sposób podania: zupę najlepiej podawać w głębokich miseczkach. Zupę można posypać po wierzchu drobno pokrojoną natką pietruszki.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?